Baris Soyogul

7ACD608B-D71B-41A3-A660-014F6B0BCFF0

Baris Soyogul

Mijn Doel:

Springen: 1000 hoogtemeters

Waarom doe ik mee?

Ken je het verhaal van de man wiens leven binnen 10 seconden ondersteboven stond?

Waarschijnlijk wel. Helaas kennen velen van ons soortgelijke verhalen. In Nederland alleen al krijgen 12 mensen per uur slecht nieuws. Dat zijn ongeveer 110.000 mensen met een nieuwe kankerdiagnose per jaar! (bron: KWF Kanker Bestrijding kwf.nl)

Elk verhaal na de diagnose is uniek. Ik vertel graag het mijne om aandacht te vragen voor de ondersteunende werking van leren kitesurfen tijdens het herstelproces na een kankerdiagnose.

Mijn naam is Baris. Ik was 38 jaar, mijn leven zag er goed uit. Ik had een fantastische vrouw en twee prachtige jonge kinderen. Mijn vrouw, Marieke, was haar opleiding tot kinderarts en een promotieonderzoek aan het afronden en ik werkte met plezier in de zakelijke reis- en evenementen industrie.

Eind mei 2016 nam ons leven een noodlottige wending toen ik een knobbel voelde. Een controle bij de huisarts werd de volgende dag al gevolgd door een bezoek aan de uroloog. Binnen 4 dagen werd ik gediagnostiseerd met teelbalkanker en geopereerd. Daarna ging ik naar huis met een pijnlijk lichaam en geest. Ik voelde me verslagen en hopeloos verloren.

Bij de eerste controle na drie maanden waren er geen uitzaaiingen. Echter in december van datzelfde jaar werd er vlakbij mijn linker nier een uitzaaiing gezien. In de voorafgaande periode was ik mijn baan kwijtgeraakt, en zaten we middenin de voorbereidingen van een emigratie; we hadden besloten om de kans aan te grijpen om voor het werk van Marieke een jaar naar Bonaire te gaan met ons gezin. Vlak voor ons vertrek ging ik dus nog drie weken lang dagelijks naar het ziekenhuis voor radiotherapie.

Nadat we op het mooie Bonaire waren aangekomen, begon Marieke met haar werk in het ziekenhuis, gingen de kinderen naar school en had ik eindelijk de tijd om gewoon te zitten en alles te verwerken. Mijn wereld stortte in elkaar. Ik voelde me alleen, verloren, angstig, onzeker, jaloers, gefrustreerd, zwak, en ongeduldig, en dat alles tegelijk. Ik was constant bang om Marieke te verliezen, bang voor de terugkeer van de kanker en uiteindelijk op jonge leeftijd te sterven.

Deze gevoelens leidden tot moeilijke gesprekken en ruzies tussen ons, slapeloze nachten en veel woede. Dit was absoluut niet wat we vooraf hadden gehoopt mee te maken tijdens ons verblijf op een paradijselijk eiland.

Toen zijn we samen gestart met het nemen van kitesurf lessen. We vonden daarin een gemeenschappelijke activiteit die voor ons beiden nieuw en uitdagend was. Samen lessen volgen moedigde ons aan. Op het kitestrand zijn zorgde voor ontspanning en het bracht ons in contact met de vriendelijke gemeenschap van kitersurfers. Het zorgde voor een nieuw onderwerp in ons leven dat geen emotionele lading had. Het was gewoon heel leuk en we werden er verliefd op. De spanningen thuis kregen een uitlaatklep.

Kiten werd mijn beste vriend, mijn passie, mijn psychotherapeut. Het gaf me vrijheid, hoop en trots. Op het water had ik momenten alleen zonder me verloren of angstig te voelen. Door het kiten voelde ik me mentaal en fysiek sterker, gelukkiger, socialer en zelfverzekerder. Bovenal heeft kitesurfen ons leven als gezin helpen verbeteren.

Deze positieve ervaringen willen we graag delen. Daarom is Kite4Life Foundation opgericht.

In 2020 ontstond het idee om een kitesurfers community fundraiser op te zetten. We noemden het JUMP4LIFE. Mijn idee en gedachte is simpel: gebruik dezelfde energie van de ‘sponsorloop’ waar je vroeger als kind aan deelnam en vertaal dit naar een wereldwijd kitesurf evenement om bewustzijn te creëren en geld op de halen voor het goede doel.

Mei 2021 speelden we de eerste editie en behaalden, tijdens alle lockdowns, en bedrag van €11,500,- op met maar liefst 10 fantastische deelnemers. In 2022 willen we dit bedrag minimaal verdubbelen.

Met het opgehaalde bedragen faciliteren wij, in samenwerking met 8 kitesurfscholen langs de Nederlandse wateren, beginners kitesurflessen voor ex kankerpatiënten en hun naasten. Hiermee willen wij graag hun gevoelens van Vrijheid, Hoop en Trots laten (her)ontdekken. Sponsor jij mij?